Vreemdgaan-Overspel.nl
 
  Nieuws  |   Vreemdgaan  |   Voorkomen  |   Herkennen  |   Oplossen  |   Risico's  |   Do's & don'ts  |   Feiten & cijfers
  Home  |   Favorieten  |   Contact  |   Boeken  |   Links  |  


Vreemdgaan, ontrouw en overspel
Voor sommigen is een zoen al over de grens. Voor anderen is er pas sprake van vreemdgaan als je verliefd bent. Wat is overspel?

Feiten en cijfers over vreemdgaan
Vreemdgaan gebeurt stiekem, dus echt betrouwbare cijfers zijn er niet. Toch een poging.

Iedereen doet het. Of niet?
Bill Clinton, Georgina Verbaan, prins Bernhard, Amy Winehouse. Het lijkt wel alsof de hele wereld vreemdgaat.

Hoe voorkom je dat het voorkomt?
Wat zijn de dingen die jij en je partner kunnen doen om te voorkomen dat overspel een rol gaat spelen?

Wat zijn de signalen van overspel?
Condooms in haar handtas? Een zuigzoen in zijn nek? Verdachte vlekken op haar kleding?

Je partner weet ervan: wat dan?
Opgebiecht of ontdekt: als vreemdgaan naar buiten komt, is het crisis binnen je relatie.

Tips om je relatie te herstellen
Vijf tips die je kunnen helpen om je relatie weer de glans te geven die hij had voor een van de twee vreemdging.

De risico's van vreemdgaan
Doe ik het of doe ik het niet? Vrijwel iedereen die vreemdgaat, maakt vooraf een inschatting van de risico's.

Do's en don'ts
Als je vreemd wilt gaan, wil je liever niet dat dat uitkomt. Dit zijn de dingen die je beter kunt doen en laten.

De sperma-oorlog
Oftewel: veldslag in de vagina. Wist je dat 1,6 miljoen Nederlanders buitenechtelijk zijn verwekt?

Test: is je partner trouw?
Doe de test en ga op zoek naar het antwoord.

Nieuws - nieuws - nieuws
Actuele krantenberichten en artikelen over vreemdgaan.


Wat is vreemdgaan?
De vraag wat vreemdgaan nu precies is, is minder makkelijk te beantwoorden dan je zou denken. Voor sommigen is een zoen al over de grens. Voor anderen is er pas sprake van vreemdgaan als je verliefd bent.

Wij hanteren de volgende definitie:
Vreemdgaan is het aangaan van een seksueel georienteerd contact buiten je vaste relatie, waarvan je weet dat je partner dat niet accepteert als hij of zij op de hoogte zou zijn. Om die reden vindt vreemdgaan per definitie stiekem plaats.

Afspraken met je partner
Vrijwel iedereen die een relatie krijgt, spreekt in het begin van die relatie af dat die liefde exclusief is: geen gerotzooi met anderen. Waar de grens ligt, wat wel mag en wat echt niet door de beugel kan, wordt door partners vaak onderling afgesproken. De mate waarin je elkaar vertrouwt, speelt daarin een rol. Ben je onzeker over je relatie, dan zie je een vriendschappelijke knuffel van een collega al als bedreigend. Maar wanneer je je partner blind vertrouwt, dan heb je er waarschijnlijk geen problemen mee als hij of zij bij een goede vriend (m/v) blijft slapen.

Zwijgen of opbiechten?
Sommige mensen spreken met elkaar af dat je een slippertje maar beter niet aan elkaar kunt vertellen, maar over het algemeen spreken partners af dat ze hun ontrouw eerlijk opbiechten. Helaas is er nogal een grote kloof tussen theorie en praktijk. Overspel wordt vaker verzwegen dan eerlijk opgebiecht. Om die reden zijn er ook weinig betrouwbare cijfers over overspel.

Fantaseren en masturberen
Fantaseren en masturberen, waarbij je aan iemand anders dan je partner denkt, is iets dat vrijwel iedereen doet. Technisch gezien valt het niet onder vreemdgaan, maar veel mensen voelen zich er wel schuldig over. Dat geldt ook voor het kijken naar porno of het hebben erotische dromen. Wanneer je partner daarvan op de hoogte is, geeft dat vaak een vervelend gevoel. Hij of zij kan het idee krijgen niet (goed) genoeg te zijn, maar het is echter een normaal onderdeel van de menselijke seksualiteit.

Schuldgevoel
Er zijn allerlei redenen om vreemd te gaan. Van verliefdheid tot behoefte aan troost. Of je de grens over wilt gaan, is een keuze die je zelf maakt. Wat zijn de risico's en wil je dat risico lopen? Iets waar je vrijwel zeker mee te maken krijgt als je vreemdgaat is schuldgevoel naar je partner toe. Je bent niet eerlijk, en dat knaagt. Om schuldgevoel een plekje te geven valt voor veel mensen niet mee. Voor sommigen is het knagende schuldgevoel uiteindelijk de reden dat zij toch maar vertellen dat ze seks hebben gehad met een ander.

Wat niet weet, wat niet deert
Maar schuldgevoel of niet: de meeste mensen verzwijgen het overspel voor hun partner. Wat niet weet, wat niet deert. Bovendien redeneren veel vreemdgangers dat opbiechten alleen maar leidt tot ruzie, problemen en ellende. Een veelgehoord argument is ook dat de relatie door het overspel juist weer opfleurt. Je voelt je immers weer geliefd en gezien, en daar heeft je partner ook voordeel van.

Tamtam
Zwijgen over vreemdgaan heeft echter een groot nadeel: ook als je zelf zwijgt als het graf, komt het vaak toch aan het licht. Een argwanende partner gaat op onderzoek uit, je verspreekt jezelf of je bent betrapt. Onderschat ook de rol van de tamtam niet. Hoe minder mensen weten van je overspel, hoe kleiner de kans dat het uitkomt. Hier vind je een handig lijstje met do's en don'ts.