Vreemdgaan-Overspel.nl
 
  Nieuws  |   Vreemdgaan  |   Voorkomen  |   Herkennen  |   Oplossen  |   Risico's  |   Do's & don'ts  |   Feiten & cijfers
  Home  |   Favorieten  |   Contact  |   Boeken  |   Links  |  



Vreemdgaan, ontrouw en overspel
Voor sommigen is een zoen al over de grens. Voor anderen is er pas sprake van vreemdgaan als je verliefd bent. Wat is overspel?

Feiten en cijfers over vreemdgaan
Vreemdgaan gebeurt stiekem, dus echt betrouwbare cijfers zijn er niet. Toch een poging.

Iedereen doet het. Of niet?
Bill Clinton, Georgina Verbaan, prins Bernhard, Amy Winehouse. Het lijkt wel alsof de hele wereld vreemdgaat.

Hoe voorkom je dat het voorkomt?
Wat zijn de dingen die jij en je partner kunnen doen om te voorkomen dat overspel een rol gaat spelen?

Wat zijn de signalen van overspel?
Condooms in haar handtas? Een zuigzoen in zijn nek? Verdachte vlekken op haar kleding?

Je partner weet ervan: wat dan?
Opgebiecht of ontdekt: als vreemdgaan naar buiten komt, is het crisis binnen je relatie.

Tips om je relatie te herstellen
Vijf tips die je kunnen helpen om je relatie weer de glans te geven die hij had voor een van de twee vreemdging.

De risico's van vreemdgaan
Doe ik het of doe ik het niet? Vrijwel iedereen die vreemdgaat, maakt vooraf een inschatting van de risico's.

Do's en don'ts
Als je vreemd wilt gaan, wil je liever niet dat dat uitkomt. Dit zijn de dingen die je beter kunt doen en laten.

De sperma-oorlog
Oftewel: veldslag in de vagina. Wist je dat 1,6 miljoen Nederlanders buitenechtelijk zijn verwekt?

Test: is je partner trouw?
Doe de test en ga op zoek naar het antwoord.

Nieuws - nieuws - nieuws
Actuele krantenberichten en artikelen over vreemdgaan.


Redenen voor overspel
Waarom gaan we vreemd? Waarom lukt het veel mensen niet om hun partner trouw te blijven? Hoewel iedereen daar zijn of haar eigen redenen voor heeft, zien psychologen wel verschillende motieven regelmatig terugkeren.

Mensen die vreemdgaan voeren diverse redenen aan voor hun gedrag. Ze zijn op zoek naar spanning. Ze willen meer seks dan ze in hun relatie krijgen. Ze zoeken iemand bij wie zij zich geliefd voelen of ze willen weten of ze nog aantrekkelijk zijn. In de psychologie worden grofweg drie verschillende hoofdredenen aangevoerd waarom mensen vreemdgaan:

  • Uit onvrede met zichzelf
  • Uit onvrede met de partner
  • Omdat de mens biologisch gezien helemaal niet monogaam is.

    Psychologische redenen
    Volgens veel psychologen gaan mensen vreemd vanuit de drang naar de romantische allesoverheersende liefde; naar de droom van passie en genot. En die romantische liefde vinden we volgens hen in de seksuele (en emotionele) ontmoeting met het onbekende. Een nieuw lijf, met iemand die we amper kennen.

    romantische liefde is in eerste instantie vaak exclusief bestemd voor de partner, maar de echte passie en de nieuwigheid verdwijnt. Rust en regelmaat domineren de relatie. En dus gaan we uiteindelijk opnieuw op zoek naar het vuur en de passie die we in onze vaste relatie niet meer vinden.

    Relationele redenen
    Veel mensen die vreemdgaan missen iets in hun relatie. Meestal komt dat neer op intimiteit. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Maar de weg naar intimiteit is voor mannen en vrouwen vaak verschillend. Mannen bereiken intimiteit vooral via seks. Vrouwen vinden intimiteit eerder in een diepgaand gesprek. Beide manieren zijn er vaak de oorzaak van om iets beginnen met iemand anders.

    Andere redenen die je vaak hoort waarom mensen vreemdgaan zijn wraak, lust, een zoektocht naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid, seksuele problemen binnen je relatie of de spanning van het verbodene.

    Biologische redenen
    Slechts drie procent van alle diersoorten op onze planeet is monogaam. Vrijwel alle biologen scharen de mens niet onder die drie procent. Darwin schreef in de negentiende eeuw al dat polygamie een belangrijke voorwaarde is voor een gunstige evolutie van de soort. Monogamie is dus niet bilogisch bepaald, maar wordt door maatschappelijke normen opgelegd.

    Veel mensen worden heen en weer geslingerd tussen de maatschappelijke norm (trouw zijn aan je partner) en hun biologische oerdrang (vrijen met een ander). We willen graag geloven dat het mogelijk is om je exclusief te binden aan een ander, maar onze genen beslissen soms anders. Meer hierover lees je op de pagina over de sperma-oorlog.

    Bron: Caroline van den Kommer, 'Overspel en liefde'.